Răsfăț pentru un Crăciun de România

Chef: Nicolai

Categorie: Fel Principal

Friptură de porc la cuptor cu smochine, piure de cartofi, sufleu de conopidă și morcovi – rețeta pentru o masă completă și delicioasă de Crăciun petrecut în familie.

Număr de porții

8
porții

Timp de preparare

180-240
min

Complexitate


ridicat

Ingrediente:

  • o conopidă
  • 200g smochine
  • cotlet de porc, bucată întreagă
  • 1 roată mică de cașcaval
  • 1 ½ pachet de unt
  • 2 ouă
  • cimbru
  • ceapă
  • usturoi
  • lapte
  • făină
  • 1 kg cartofi
  • morcovi
  • puțin vin
  • pătrunjel verde

Mod de preparare:

  • Fierbem conopida în apă cu sare și o înlăturăm de pe foc atunci când încă este puțin tare. Pentru că va sta și la cuptor, nu este nevoie să fie complet gătită de la început.
  • Legăm carnea cu sfoară, astfel încât să își păstreze o formă frumoasă, rotundă.
  • Curățăm ceapa și morcovii, apoi tăiem câteva rondele de morcovi.
  • Așezăm carnea în tavă și condimentăm cu sare și piper.
  • Curățăm câțiva căței de usturoi.
  • Adăugăm cimbru.
  • Punem puțin ulei pe carne.
  • Așezăm rondelele de morcovi sub carne, usturoi sfărâmat și ceapă tăiată mare.
  • Adăugăm apă în tavă. Coacem timp de 40 de minute la 180 de grade.
  • Fierbem cartofii în apă rece cu sare, pentru piure.
  • Pregătim sosul bechamel. Topim untul și punem puțină făină. Turnăm lapte încet, în timp ce amestecăm cu grijă, să nu se facă cocoloașe. Condimentăm cu sare și piper.
  • Adăugăm 2 gălbenușuri de ou, o mână bună de cașcaval afumat ras și amestecăm bine la temperatură scăzută.
  • Ungem un vas de sticlă termorezinstentă cu unt moale. Punem apoi conopida în vas și apoi turnăm sosul. Radem cașcaval afumat deasupra, din belșug.
  • Lăsăm la cuptor cam 10 minute.
  • Curățăm 6 morcovi, pe care îi tăiem jumătăți pe lungime, cu grijă să păstrăm codița verde pe ambele părți.
  • Punem ulei de măsline într-o tigaie în care apoi așezăm morcovii și punem capac peste.
  • Când s-au fiert cartofii pentru piure strecurăm apa, pe care o păstrăm deoparte.
  • Condimentăm cu sare și îi pasăm, adăugăm puțin lapte, amestecăm, apoi lăsăm piureul deoparte.
  • Întoarcem morcovii în tigaie și îi stropim cu puțin ulei balsamic. Condimentăm cu sare și piper și îi lăsăm la foc mic.
  • Scoatem conopida din cuptor.
  • Pregătim sosul din unt, ceapă tocată mărunt și 2-3 smochine. Adăugăm puțin vin.
  • Scoatem friptura din cuptor și îndepărtăm sfoara. Zeama de la carne o turnăm în sos și lăsăm puțin pe foc, să mai scadă. Mixăm puțin sosul să fie mai cremos.
  • Scoatem morcovii pe un platou. Zeama de la morcovi o turnăm într-un bol și amestecăm cu mixerul. Mai adăugăm puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Turnăm peste morcovi și punem pătrunjel proaspăt deasupra.
  • Înainte de final, mai amestecăm puțin lapte în piure. Îl scoatem din oală
  • Turnăm sosul într-un bol separat.
  • Tăiem carnea felii și aranjăm pe platou. În mijloc punem legumele din tavă, în afară de usturoi, iar sosul îl turnăm peste carne.
Facebook