Răsfăț pentru un Crăciun de România
Chef: Nicolai
Categorie: Fel Principal
Friptură de porc la cuptor cu smochine, piure de cartofi, sufleu de conopidă și morcovi – rețeta pentru o masă completă și delicioasă de Crăciun petrecut în familie.
Număr de porții
8
porții
Timp de preparare
180-240
min
Complexitate
ridicat
Ingrediente:
- o conopidă
- 200g smochine
- cotlet de porc, bucată întreagă
- 1 roată mică de cașcaval
- 1 ½ pachet de unt
- 2 ouă
- cimbru
- ceapă
- usturoi
- lapte
- făină
- 1 kg cartofi
- morcovi
- puțin vin
- pătrunjel verde
Mod de preparare:
- Fierbem conopida în apă cu sare și o înlăturăm de pe foc atunci când încă este puțin tare. Pentru că va sta și la cuptor, nu este nevoie să fie complet gătită de la început.
- Legăm carnea cu sfoară, astfel încât să își păstreze o formă frumoasă, rotundă.
- Curățăm ceapa și morcovii, apoi tăiem câteva rondele de morcovi.
- Așezăm carnea în tavă și condimentăm cu sare și piper.
- Curățăm câțiva căței de usturoi.
- Adăugăm cimbru.
- Punem puțin ulei pe carne.
- Așezăm rondelele de morcovi sub carne, usturoi sfărâmat și ceapă tăiată mare.
- Adăugăm apă în tavă. Coacem timp de 40 de minute la 180 de grade.
- Fierbem cartofii în apă rece cu sare, pentru piure.
- Pregătim sosul bechamel. Topim untul și punem puțină făină. Turnăm lapte încet, în timp ce amestecăm cu grijă, să nu se facă cocoloașe. Condimentăm cu sare și piper.
- Adăugăm 2 gălbenușuri de ou, o mână bună de cașcaval afumat ras și amestecăm bine la temperatură scăzută.
- Ungem un vas de sticlă termorezinstentă cu unt moale. Punem apoi conopida în vas și apoi turnăm sosul. Radem cașcaval afumat deasupra, din belșug.
- Lăsăm la cuptor cam 10 minute.
- Curățăm 6 morcovi, pe care îi tăiem jumătăți pe lungime, cu grijă să păstrăm codița verde pe ambele părți.
- Punem ulei de măsline într-o tigaie în care apoi așezăm morcovii și punem capac peste.
- Când s-au fiert cartofii pentru piure strecurăm apa, pe care o păstrăm deoparte.
- Condimentăm cu sare și îi pasăm, adăugăm puțin lapte, amestecăm, apoi lăsăm piureul deoparte.
- Întoarcem morcovii în tigaie și îi stropim cu puțin ulei balsamic. Condimentăm cu sare și piper și îi lăsăm la foc mic.
- Scoatem conopida din cuptor.
- Pregătim sosul din unt, ceapă tocată mărunt și 2-3 smochine. Adăugăm puțin vin.
- Scoatem friptura din cuptor și îndepărtăm sfoara. Zeama de la carne o turnăm în sos și lăsăm puțin pe foc, să mai scadă. Mixăm puțin sosul să fie mai cremos.
- Scoatem morcovii pe un platou. Zeama de la morcovi o turnăm într-un bol și amestecăm cu mixerul. Mai adăugăm puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Turnăm peste morcovi și punem pătrunjel proaspăt deasupra.
- Înainte de final, mai amestecăm puțin lapte în piure. Îl scoatem din oală
- Turnăm sosul într-un bol separat.
- Tăiem carnea felii și aranjăm pe platou. În mijloc punem legumele din tavă, în afară de usturoi, iar sosul îl turnăm peste carne.