Cotlet de porc împănat cu cârnați afumați

Chef: Nicolai

Categorie: Fel Principal

Un preparat complex, cu un mix surprinzător de arome. Trebuie să-i dăm timp și atenție, dar este foarte potrivit pentru mesele mai speciale.

Număr de porții

4
porții

Timp de preparare

120
min

Complexitate


ridicat

Ingrediente:

  • Cotlet de porc dezosat/ cu os și îl dezosăm noi
  • 2 cârnați afumați
  • 1 l suc de piersici
  • 40g/ 4 pliculețe de gelatină a câte 10 g la 200 mL de apă rece
  • Cartofi, 1 cartof mare de persoană
  • Pătrunjel
  • Usturoi
  • 100 g măsline negre
  • 500 ml vin alb
  • Salvie
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

  • Dacă avem carne cu os, întâi o dezosăm
  • Încingem cuptorul
  • Facem o incizie pe mijlocul bucății de carne, pe lungime, în care punem cârnații afumați. Așezăm bucata de carne în tavă
  • Condimentăm cu sare și piper. Curățăm 2-3 căței de usturoi și îi punem sub bucata de carne.. Tocăm mărunt salvia și o punem pe deasupra
  • Turnăm vin alb în tavă. Învelim tava în folie de aluminium, astfel carnea va fi suculentă
  • Lăsăm la cuptor o oră la 180 de grade. Pregătim gelatina din 4 pliculețe de gelatină pudră (40 g) și 200 ml de apă rece. Punem apa peste gelatină și amestecăm puțin cu telul. Lăsăm deoparte.
  • Între timp pregătim piureul. Nu va fi un piure clasic, cremos, ci doar vom sfărâma cartofii cu furculița
  • Curățăm și spălăm bine cartofii. Îi tăiem și îi punem la fiert în apă cu sare. Turnăm sucul de piersici într-o oală. Când fierbe, acesta începe să se reducă. Când a scăzut suficient, strecurăm printr-un tifon, o sită fină, sau un șervet. Lăsăm să se mai răcească, să putem pregăti gelatina
  • Luăm pătrunjelul și îi rupem vărfurile, iar cozile le păstrăm pentru o supă. Fierbem pătrunjelul. După ce a fiert, strecurăm pătrunjelul și îl punem în cana de blender. Adăugăm puțin ulei de măsline și mixăm
  • Tocăm mărunt măslinele
  • După ce au trecut 45 de min de când carnea este la cuptor, îndepărtăm folia de aluminiu
  • Cu o lingură mai punem zeamă din tavă peste carne. Îndepărtăm și salvia. Mai lăsăm la cuptor câteva minute, cât să prindă culoare.
  • Încorporăm treptat gelatina în sucul de piersici.
  • Amestecăm bine și îndepărtăm spuma. Lăsăm să se mai răcorească, până ce amestecul devine ușor vâscos.
  • Scoatem carnea din cuptor. Pregătim o altă tavă, pe care fixăm un grătar de cuptor și așezăm carnea pe grătar, o lăsăm să se răcească.
  • Când s-au fiert cartofii, scurgem apa, îi punem într-un bol și îi sfărâmăm cu furculița
  • Întegrăm sosul pesto de pătrunjel. Condimentăm cu sare și piper.
  • Adăugăm măslinele tocate și puțin ulei de măsline.
  • E important să avem carnea pe un grilaj, ca jeleul astfel turnat să acopere cât mai mult și să se prelingă pe toată suprafața
  • La final porționăm carnea, așezăm 2 felii pe farfurie. În secțiune se vor vedea frumos stratul fin de jeleu de piersici, carnea de porc și cârnatul afumat
  • Modelăm piureul cu două linguri. Presărăm măsline tocate deasupra și puțin pesto de pătrunjel
  • Condimentăm cu sare și piper. Decorăm cu pătrunjel verde

Facebook