Cotlet de porc împănat cu cârnați afumați
Chef: Nicolai
Categorie: Fel Principal
Un preparat complex, cu un mix surprinzător de arome. Trebuie să-i dăm timp și atenție, dar este foarte potrivit pentru mesele mai speciale.
Număr de porții
4
porții
Timp de preparare
120
min
Complexitate
ridicat
Ingrediente:
- Cotlet de porc dezosat/ cu os și îl dezosăm noi
- 2 cârnați afumați
- 1 l suc de piersici
- 40g/ 4 pliculețe de gelatină a câte 10 g la 200 mL de apă rece
- Cartofi, 1 cartof mare de persoană
- Pătrunjel
- Usturoi
- 100 g măsline negre
- 500 ml vin alb
- Salvie
- Ulei de măsline
Mod de preparare:
- Dacă avem carne cu os, întâi o dezosăm
- Încingem cuptorul
- Facem o incizie pe mijlocul bucății de carne, pe lungime, în care punem cârnații afumați. Așezăm bucata de carne în tavă
- Condimentăm cu sare și piper. Curățăm 2-3 căței de usturoi și îi punem sub bucata de carne.. Tocăm mărunt salvia și o punem pe deasupra
- Turnăm vin alb în tavă. Învelim tava în folie de aluminium, astfel carnea va fi suculentă
- Lăsăm la cuptor o oră la 180 de grade. Pregătim gelatina din 4 pliculețe de gelatină pudră (40 g) și 200 ml de apă rece. Punem apa peste gelatină și amestecăm puțin cu telul. Lăsăm deoparte.
- Între timp pregătim piureul. Nu va fi un piure clasic, cremos, ci doar vom sfărâma cartofii cu furculița
- Curățăm și spălăm bine cartofii. Îi tăiem și îi punem la fiert în apă cu sare. Turnăm sucul de piersici într-o oală. Când fierbe, acesta începe să se reducă. Când a scăzut suficient, strecurăm printr-un tifon, o sită fină, sau un șervet. Lăsăm să se mai răcească, să putem pregăti gelatina
- Luăm pătrunjelul și îi rupem vărfurile, iar cozile le păstrăm pentru o supă. Fierbem pătrunjelul. După ce a fiert, strecurăm pătrunjelul și îl punem în cana de blender. Adăugăm puțin ulei de măsline și mixăm
- Tocăm mărunt măslinele
- După ce au trecut 45 de min de când carnea este la cuptor, îndepărtăm folia de aluminiu
- Cu o lingură mai punem zeamă din tavă peste carne. Îndepărtăm și salvia. Mai lăsăm la cuptor câteva minute, cât să prindă culoare.
- Încorporăm treptat gelatina în sucul de piersici.
- Amestecăm bine și îndepărtăm spuma. Lăsăm să se mai răcorească, până ce amestecul devine ușor vâscos.
- Scoatem carnea din cuptor. Pregătim o altă tavă, pe care fixăm un grătar de cuptor și așezăm carnea pe grătar, o lăsăm să se răcească.
- Când s-au fiert cartofii, scurgem apa, îi punem într-un bol și îi sfărâmăm cu furculița
- Întegrăm sosul pesto de pătrunjel. Condimentăm cu sare și piper.
- Adăugăm măslinele tocate și puțin ulei de măsline.
- E important să avem carnea pe un grilaj, ca jeleul astfel turnat să acopere cât mai mult și să se prelingă pe toată suprafața
- La final porționăm carnea, așezăm 2 felii pe farfurie. În secțiune se vor vedea frumos stratul fin de jeleu de piersici, carnea de porc și cârnatul afumat
- Modelăm piureul cu două linguri. Presărăm măsline tocate deasupra și puțin pesto de pătrunjel
- Condimentăm cu sare și piper. Decorăm cu pătrunjel verde