Budincă de orez

Chef: Nicolai

Categorie: Desert

Gustul copilăriei într-un desert usor și rapid.

Număr de porții

6
porții

Timp de preparare

30
min

Complexitate


ușor

Ingrediente:

  • 1 litru lapte
  • 200g orez cu bob rotund
  • 200g unt
  • 250g zahăr
  • 2 ouă
  • 200 ml smantână lichidă
  • 100g alune de pădure crude
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • Înghețată de vanilie

Mod de preparare:

  • Spălăm orezul în 2-3 ape. Alegem un orez cu bob rotund ca să fie mai cremos
  • Fiebem la foc mic orezul cu laptele și cu 100 g de zahăr
  • Amestecăm ca să nu se prindă de fundul oalei.
  • Peste orezul care fierbe adăugăm un pliculeț de zahăr vanilat.
  • Într-o tigaie punem alunele la prăjit și adăugăm 1-2 linguri zahăr și amestecăm până se caramelizează.
  • Scoatem alunele cu zahărul ars pe hârtie de pergament si lăsăm să se răcească. Zaharul se va întări.
  • Într-o crăticioară adăugăm 150g de zahăr ca să pregătim caramelul.
  • Peste zahărul topit adăugăm smântână lichidă și lăsăm să fiarbă, apoi adăugăm și untul.
  • Luăm crăticioara cu caramel de pe foc, amestecăm cu blenderul de mână și lăsăm apoi să se odihnească.
  • Sfărămăm alunele caramelizate cu făcălețul, apoi le punem în blender până și le facem pudră.
    Peste orez adăugăm un ou și amestecăm foarte bine.
  • Turnăm orezul în forme de brioșe.
  • Punem orezul la cuptor și lăsăm 15 minute până prinde o crustă subțire.
  • Pregătim farfurile de montat, scoatem orezul din forme pe farfurie, presărăm deasupra praf de alune.
  • Adăugăm o lingură de înghețată lângă orez, adăugăm deasupra caramel și decorăm cu o frunză de mentă.
Facebook