Cozonac
Chef: Nicolai
Categorie: Desert
Aroma de neconfundat a sărbătorilor pascale.
Număr de porții
8-10
porții
Timp de preparare
120
min
Complexitate
ridicat
Ingrediente:
- 1 kg făină (aluat)
- 4 ouă (aluat)
- Un cub de drojdie (aluat)
- 400 g zahăr (aluat)
- 500 ml lapte (aluat)
- Esență de rom (aluat)
- Miez de nucă (aluat)
- Coajă de lămâie (aluat)
- Sare (aluat)
- Ulei de floarea soarelui (aluat)
- 200 g de nucă pisată (umplutura)
- 4 albușuri (umplutura)
- 300 g zahăr (umplutura)
- 50 g cacao (umplutura)
- Esență de rom (umplutura)
- 300 ml lapte (crème patissiere)
- Zahăr (crème patissiere)
- 4 gălbenușuri (crème patissiere)
- O lingură de făină (crème patissiere)
- 150 g unt (crème patissiere)
- 50 ml smântână lichidă (crème patissiere)
- Zahăr vanilat (crème patissiere)
- Esență de vanilie (crème patissiere)
Mod de preparare:
Aluat
- Cernem 1 kg de făină într-un bol.
- Adăugăm un vârf de sare.
- Punem laptele la încălzit cu 2 linguri mari de zahăr.
- Adăugăm coaja de la o lămâie.
- Punem laptele pe foc și îl lăsăm doar să se încălzească.
- Amestecăm cu un tel până se dizolvă zahărul.
- Într-un vas sfărâmăm un cubuleț de drojdie proaspătă.
- Turnăm peste drojdie puțin lapte călduț cu zahăr și amestecăm până se dizolvă drojdia.
- Adăugăm puțină sare peste drojdia cu lapte.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Amestecăm cu un tel gălbenușul cu zahărul până când se topește tot zahărul.
- Punem gălbenușurile amestecate cu zahăr peste laptele călduț.
- Adăugăm puțină esență de rom.
- Peste lapte adăugăm și drojdia.
- Turnăm toată compoziția peste făină și încorporam încet.
- Frământăm până se omogenizează.
- Scoatem compoziția din bol și o punem pe un blat.
- Continuăm să frământăm adăugând ulei.
- Punem aluatul frământat într-un bol, acoperim cu un șervet de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 30 min – o oră.
Crème patissiere:
- Punem laptele la încălzit cu o lingură mare de zahăr și esență de vanilie.
- Amestecăm până se dizolvă zahărul.
- Într-un bol amestecăm gălbenușurile împreună cu o lingură mare de zahăr până se dizolvă zahărul.
- Adăugăm o lingură rasă de făină peste gălbenușurile amestecate cu zahăr și amestecăm cu bine.
- Încorporăm laptele calduț, amestecând încontinuu cu un tel.
- Turnăm toată compoziția într-o oală, la foc mic, amestecând încontinuu cu un tel, până începe să se îngroașe.
- Mai adăugăm lapte și amestecam încontinuu.
- Luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm.
- Adăugăm și smântâna lichidă.
- Turnăm într-o forma, acoperim cu folia și ne asigurăm că este bine întinsă și punem la frigider.
Umplutura
- Batem spumă albușurile și apoi amestecăm cu zahărul.
- Peste albușurile bătute spumă strecurăm cacao.
- Încorporăm încet, amestecând de jos în sus ca să își păstreze volumul.
- Adăugăm esența de rom.
- Adăugăm nucă pisată și amestecăm încet, de jos în sus.
- Punem o oală pe foc cu o lingură de unt.
- Adăugăm untul topit și amestecăm.
Montarea cozonacului:
- Presărăm făină pe blat.
- Tăiem o bucată din aluat și o întindem cu un sucitor.
- Întindem umplutura până în margini ca să se lege.
- Rulăm cozonacul și îl punem în forma de cozonac acoperită cu hârtie de pergament umezită.
- Lăsăm să crească aproximativ 30 minute.
- Separăm un gălbenuș de ou și amestecăm cu puțină apă.
- Cu o pensulă ungem partea de sus a cozonacului cu gălbenușul de ou.
- Încingem cuptorul la 190 de grade și lăsăm timp de 15 de minute, apoi scădem temperatura la 170 de grade pentru încă 25 de minute.
- Scoatem cozonacul de la cuptor și lăsăm să se răcească.
- Scoatem crema patissiere de la frigider și o dăm puțin în blender.
- Punem pe farfurie felii de cozonac și ornăm cu cremă.