Budincă de orez
Chef: Nicolai
Categorie: Desert
Gustul copilăriei într-un desert usor și rapid.
Număr de porții
6
porții
Timp de preparare
30
min
Complexitate
ușor
Ingrediente:
- 1 litru lapte
- 200g orez cu bob rotund
- 200g unt
- 250g zahăr
- 2 ouă
- 200 ml smantână lichidă
- 100g alune de pădure crude
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- Înghețată de vanilie
Mod de preparare:
- Spălăm orezul în 2-3 ape. Alegem un orez cu bob rotund ca să fie mai cremos
- Fiebem la foc mic orezul cu laptele și cu 100 g de zahăr
- Amestecăm ca să nu se prindă de fundul oalei.
- Peste orezul care fierbe adăugăm un pliculeț de zahăr vanilat.
- Într-o tigaie punem alunele la prăjit și adăugăm 1-2 linguri zahăr și amestecăm până se caramelizează.
- Scoatem alunele cu zahărul ars pe hârtie de pergament si lăsăm să se răcească. Zaharul se va întări.
- Într-o crăticioară adăugăm 150g de zahăr ca să pregătim caramelul.
- Peste zahărul topit adăugăm smântână lichidă și lăsăm să fiarbă, apoi adăugăm și untul.
- Luăm crăticioara cu caramel de pe foc, amestecăm cu blenderul de mână și lăsăm apoi să se odihnească.
- Sfărămăm alunele caramelizate cu făcălețul, apoi le punem în blender până și le facem pudră.
Peste orez adăugăm un ou și amestecăm foarte bine. - Turnăm orezul în forme de brioșe.
- Punem orezul la cuptor și lăsăm 15 minute până prinde o crustă subțire.
- Pregătim farfurile de montat, scoatem orezul din forme pe farfurie, presărăm deasupra praf de alune.
- Adăugăm o lingură de înghețată lângă orez, adăugăm deasupra caramel și decorăm cu o frunză de mentă.