Tartă cu ciocolată

Chef: Nicolai

Categorie: Desert

Un desert cu gust intens de ciocolată, preferat atât de copii cât și de cei mari.

Număr de porții

8
porții

Timp de preparare

45-60
min

Complexitate


mediu

Ingrediente:

  • 200 g făină
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 70 g zahăr pudră
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 300 g ciocolată neagră, min. 60%
  • 300 g zahăr tos
  • 7 ouă
  • 100 g făină
  • 250 g unt
  • Inghețată de vanilie
  • Alune de pădure, o mănă, aproximativ 20 buc.
  • Frunze de mentă pentru décor
  • Orez/ linte/ fasole/ naut pentru greutate

Mod de preparare:

  • Încingem cuptorul la 180 grade
  • Preparăm întâi aluatul pentru blat. Folosim unt rece (100 g), de la frigider, zahăr pudră (70 g), un vârf de cuțit de sare, pe care le amestecăm. Adăugăm făina (200 g), apoi un ou, să lege aluatul. Frământăm cât să încorporăm făina, apoi învelim aluatul în folie de plastic și îl lăsăm la rece, să se odihnească, aprox. 15 – 20 de minute.
  • Folosim o tavă rotundă de tartă sau de tort, pe care o ungem cu puțin unt.
  • Dacă folosim alune de pădure în coajă, le spargem și apoi le frecăm în palme ca să îndepărtăm cojițele. Le rumenim într-o tigaie încinsă, fără grăsime adăugată.
  • Scoatem aluatul din frigider și îl întindem în tavă, cu mâna. Încercăm să îl modelăm cât mai uniform, și înălțăm aluatul și pe marginea tăvii, să aibă loc crema. Cu cât marginea va fi mai înaltă, cu atât vom avea loc de mai multă cremă.
  • Ca aluatul să nu crească la cuptor iar blatul să rămână uniform, punem în tavă peste aluat hârtie pergament și deasupra punem un strat generos de orez, linte, năut, sau fasole, ce avem la îndemână. Important este să avem greutate peste aluat, care să nu-i permită acestuia să crească.
  • Punem tava la cuptor cam 10 minute la 180 grade.
  • Între timp pregătim crema și începem să topim ciocolata. De obicei, ciocolata se topește la bain-marie sau la foc foarte mic, amestecând continuu, să nu se ardă, până se topește toată cioclolata.
  • Adăugăm untul (250 g), și dacă la aluat am folosit unt rece, de această dată folosim unt cât mai moale. Amestecăm până se omogenizează.
  • Spargem 7 ouă într-un bol și le batem cu telul. Adăugăm zahărul tos treptat (300 g) și amestecăm bine, până se topește zahărul. Adăugăm, tot treptat, făina (100 g), amestecând până se încorporează.
  • Când s-a topit ciocolata, o turnăm treptat peste ouă
  • Așezăm alunele pe toată suprafața blatului, apoi turnăm crema în tavă și o distribuim în mod egal, cu grijă să nu deplasăm alunele.
  • Lăsăm tava la cuptor 15 min. la 180 grade, de preferință în poziția de ventilație. Când scoatem tarta din cuptor, ciocolata trebuie să se simtă încă moale. Lăsăm puțin tarta să se odihnească.
  • Scoatem tarta din tavă, apoi o tăiem felii.
  • Servim cu înghețată de vanilie, zahăr pudră și frunze de mentă tocate mărunt.
Facebook