Quiche cu bacon și praz

Chef: Margot

Categorie: Fel Principal

Prazul românesc întâlnește baconul într-o tartă sărată savuroasă și hrănitoare

Număr de porții

8
porții

Timp de preparare

60
min

Complexitate


mediu

Ingrediente:

  • 225 g faină (aluat)
  • 100 g unt (aluat)
  • un praf de sare (aluat)
  • un gălbenuș de ou (aluat)
  • 50 ml apă foarte rece (aluat)
  • 3-4 tulpini de praz, în funcție de dimensiune și grosime (umplutura)
  • 250 g bucățele de bacon (umplutura)
  • 250 ml smântână pentru gătit (umplutura)
  • 100 g cascaval dat pe razatoare (umplutura)
  • 3 ouă (umplutura)
  • nucșoară, sare, piper (umplutura)
  • un cub de unt (umplutura)

Mod de preparare:

  • Începem prin a pregăti aluatul. Într-un bol, amestecăm făina cu untul rece, tăiat cubulețe, până când amestecul începe să semene cu niște firmituri de pâine. Adaugăm praful de sare, galbenușul de ou și, puțin câte puțin, apa rece. Când aluatul este gata, îi dăm o formă de disc, îl învelim în folie alimentară și îl trecem la frigider 15 minute.
  • Rulăm aluatul și îl trecem în tava în care urmează să îl coacem. Ajustăm marginile aluatului, astfel încât să se potrivească tăvii pe care o avem. Trecem tava cu tot cu aluat la rece pentru 20 de minute.
  • Într-o tigaie încinsă, rumenim bucățile de bacon și le scoatem pe o hârtie absorbantă.
  • În aceeași tigaie, rumenim prazul tocat.
  • Scoatem tava cu aluat de la frigider, o acoperim cu hârtie de copt în care așezăm boabe de fasole și o introducem în cuptorul preîncălzit, la 180 grade timp de 10 minute.
  • Scoatem fasolea și îndepărtăm hârtia de copt, apoi introducem din nou tava la cuptor pentru încă 5 minute.
  • Într-un bol, amestecăm ouale cu smântâna pentru gătit, asezonăm cu sare, piper, nucșoară și adaugăm puțin câte puțin cașcavalul ras, până când obținem o compoziție consistentă.
  • Scoatem tava de la cuptor și lăsăm crusta de quiche să se răcească un pic. Punem în ea prazul, bucățile de bacon și umplutura, apoi o trecem la cuptor la 170 grade, pana când suprafața se rumenește. Ca modalitate de a verifica dacă este gata, putem introduce în mijloc un cuțit, iar dacă lama acestuia iese curată, înseamnă că și quiche-ul este făcut. Dacă marginile aluatului se rumenesc prea repede, le putem acoperi cu folie de aluminiu ca să nu se ardă.
  • Deși la final casa va mirosi îmbietor și quiche-ul va arăta apetisant, e bine ca el să nu fie tăiat imediat, ci lăsat la răcit, pentru ca și umplutura să se așeze. Îl putem servi cu o salată mixtă alături, pentru un prânz savuros sau o cină lejeră.
Facebook