Prăjitură cu struguri și lapte de pasăre

Chef: Nicolai

Categorie: Desert

Un răsfăț dulce pentru weekend, cu struguri de sezon și lapte de pasăre ca în copilărie.

Număr de porții

8
porții

Timp de preparare

45
min

Complexitate


mediu

Ingrediente:

  • 40 g făină de migdale
  • 8 albușuri
  • 200 g zahăr pudră
  • 170 g făină
  • 2 linguri de miere
  • 500 g struguri
  • 50 g unt topit
  • 8 gălbenușuri
  • 600 ml lapte
  • 150 g zahăr tos
  • esență de vanilie

Mod de preparare:

  • Pregătim o oală cu apă și un castron termorezistent pentru bain-marie (baie de aburi).
  • Separăm albușurile de gălbenușuri și batem albușurile.
  • Topim puțin unt și îl lăsăm la foc, până ce se închide la culoare, iar grăsimea de calitate rămâne la suprafață.
  • Amestecăm zahărul pudră cu albușurile și batem bine.
  • Încorporăm treptat făina de migdale. Adăugăm făina.
  • Încingem cuptorul la 180 grade.
  • Amestecăm gălbenușurile cu zahărul tos.
  • Fierbem laptele la foc mic cu puțină esență de vanilie și puțin zahăr tos.
  • Când untul s-a închis la culoare, turnăm grăsimea aurie în amestecul de albușuri, iar arsura rămâne deoparte.
  • După ce am încorporat untul, tapetăm o tavă de tort cu hârtie pergament umezită, să o putem modela mai bine.
  • Spălăm strugurii și punem boabe întregi în tavă cât să o umplem aproape.
  • Turnăm compoziția peste boabele de struguri.
  • Coacem în cuptor la 180 grade timp de 20 de minute
  • Cât timp stă prăjitura la cuptor, pregătim laptele de pasăre.
  • Batem gălbenușurile cu zahărul până se topește. Le batem cu mișcări în formă de 8, astfel încât compoziția să se omogenizeze mai ușor.
  • Punem gălbenușurile la bain-marie și încorporăm încet laptele, amestecând continuu
  • Trebuie lăsat apoi să ajungă la temperatura de 70 grade. Ar ajuta să aveți la îndemână un termometru de bucătărie. Atenție! La bain-marie, vasul nu trebuie să intre în contact cu apa fierbinte, ci doar cu aburul.
  • Când spuma începe să scadă, atunci compoziția dă semne că este aproape gata. Luăm de pe foc și lăsăm să se răceasca puțin. Când se răcorește, laptele de pasăre se mai și îngroașă puțin.
  • Scoatem prăjitura din cuptor. Lăsăm 5-10 minute să se odihnească și să se retragă.
  • Scoatem prăjitura din tavă.
  • Turnăm crema de lapte de pasăre într-un vas separat.
  • Tăiem o felie de prăjitură și o așezăm pe farfurie. Turnăm lapte de pasăre peste prăjitură.
Facebook