Mini-plăcinte cu carne de porc

Chef: Margot

Categorie: Gustare

Că le spunem empanadas, că le spunem – pe românește – mini-plăcinte cu carne de porc, un lucru este sigur: sunt atât de bune, încât nu te poți opri din înfulecat!

Număr de porții

12
porții

Timp de preparare

80
min

Complexitate


mediu

Ingrediente:

  • 225g făină
  • 100g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 praf de sare
  • 2 ouă
  • 1/2 pahar cu apă foarte rece
  • 2 linguri de ulei
  • 250g carne de porc tocată
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • cimbru
  • 2 lingurițe de bulion
  • boia dulce sau iute
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  • Primul pas: formăm aluatul. Într-un bol amestecăm făina cu cubulețele de unt rece, până când amestecul capătă aspectul unor firmituri de pâine. Adăugăm praful de sare, 1 ou și apoi, treptat, apa foarte rece. Amestecăm și frământăm puțin până când aluatul se leagă, apoi îl învelim într-o folie alimentară și îl trecem la frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
  • Între timp pregătim carnea. Într-o tigaie călim ceapa în ulei, apoi adăugăm carnea, cimbrul și boia (sau alte condimente preferate), asezonăm cu sare și piper și completăm cu puțină apă. Lăsăm să se gătească pe foc potrivit până când carnea este gata.
  • Scoatem carnea în vasul unui robot de bucătărie și o mixăm până devine o pastă fină. O lăsăm la răcit într-un bol separat.
  • Scoatem aluatul de la frigider, îl întindem și din el decupăm forme rotunde cu ajutorul unui cerc de bucătărie sau, mai simplu, cu un pahar/ o cană.
  • Într-un bol, spargem oul rămas și îl batem.
  • Umplem fiecare cerculeț de aluat pe jumătate cu 2-3 lingurițe din pasta de carne, apoi ungem marginile aluatului cu ou bătut. Formăm mini-plăcintele, venind cu partea de aluat liberă peste cea cu umplutură de carne. Dacă dorim, cu ajutorul unei furculițe putem forma pe marginea lor un model interesant, care să le ofere un aspect plăcut.
  • Ungem plăcintele cu ou bătut și le coacem în cuptorul preîncălzit, timp de 30 minute la 180 grade.
Facebook