Cozonac

Chef: Nicolai

Categorie: Desert

Aroma de neconfundat a sărbătorilor pascale.

Număr de porții

8-10
porții

Timp de preparare

120
min

Complexitate


ridicat

Ingrediente:

  • 1 kg făină (aluat)
  • 4 ouă (aluat)
  • Un cub de drojdie (aluat)
  • 400 g zahăr (aluat)
  • 500 ml lapte (aluat)
  • Esență de rom (aluat)
  • Miez de nucă (aluat)
  • Coajă de lămâie (aluat)
  • Sare (aluat)
  • Ulei de floarea soarelui (aluat)
  • 200 g de nucă pisată (umplutura)
  • 4 albușuri (umplutura)
  • 300 g zahăr (umplutura)
  • 50 g cacao (umplutura)
  • Esență de rom (umplutura)
  • 300 ml lapte (crème patissiere)
  • Zahăr (crème patissiere)
  • 4 gălbenușuri (crème patissiere)
  • O lingură de făină (crème patissiere)
  • 150 g unt (crème patissiere)
  • 50 ml smântână lichidă (crème patissiere)
  • Zahăr vanilat (crème patissiere)
  • Esență de vanilie (crème patissiere)

Mod de preparare:

Aluat

  • Cernem 1 kg de făină într-un bol.
  • Adăugăm un vârf de sare.
  • Punem laptele la încălzit cu 2 linguri mari de zahăr.
  • Adăugăm coaja de la o lămâie.
  • Punem laptele pe foc și îl lăsăm doar să se încălzească.
  • Amestecăm cu un tel până se dizolvă zahărul.
  • Într-un vas sfărâmăm un cubuleț de drojdie proaspătă.
  • Turnăm peste drojdie puțin lapte călduț cu zahăr și amestecăm până se dizolvă drojdia.
  • Adăugăm puțină sare peste drojdia cu lapte.
  • Separăm albușurile de gălbenușuri.
  • Amestecăm cu un tel gălbenușul cu zahărul până când se topește tot zahărul.
  • Punem gălbenușurile amestecate cu zahăr peste laptele călduț.
  • Adăugăm puțină esență de rom.
  • Peste lapte adăugăm și drojdia.
  • Turnăm toată compoziția peste făină și încorporam încet.
  • Frământăm până se omogenizează.
  • Scoatem compoziția din bol și o punem pe un blat.
  • Continuăm să frământăm adăugând ulei.
  • Punem aluatul frământat într-un bol, acoperim cu un șervet de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 30 min – o oră.

Crème patissiere:

  • Punem laptele la încălzit cu o lingură mare de zahăr și esență de vanilie.
  • Amestecăm până se dizolvă zahărul.
  • Într-un bol amestecăm gălbenușurile împreună cu o lingură mare de zahăr până se dizolvă zahărul.
  • Adăugăm o lingură rasă de făină peste gălbenușurile amestecate cu zahăr și amestecăm cu bine.
  • Încorporăm laptele calduț, amestecând încontinuu cu un tel.
  • Turnăm toată compoziția într-o oală, la foc mic, amestecând încontinuu cu un tel, până începe să se îngroașe.
  • Mai adăugăm lapte și amestecam încontinuu.
  • Luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm.
  • Adăugăm și smântâna lichidă.
  • Turnăm într-o forma, acoperim cu folia și ne asigurăm că este bine întinsă și punem la frigider.

Umplutura

  • Batem spumă albușurile și apoi amestecăm cu zahărul.
  • Peste albușurile bătute spumă strecurăm cacao.
  • Încorporăm încet, amestecând de jos în sus ca să își păstreze volumul.
  • Adăugăm esența de rom.
  • Adăugăm nucă pisată și amestecăm încet, de jos în sus.
  • Punem o oală pe foc cu o lingură de unt.
  • Adăugăm untul topit și amestecăm.

Montarea cozonacului:

  • Presărăm făină pe blat.
  • Tăiem o bucată din aluat și o întindem cu un sucitor.
  • Întindem umplutura până în margini ca să se lege.
  • Rulăm cozonacul și îl punem în forma de cozonac acoperită cu hârtie de pergament umezită.
  • Lăsăm să crească aproximativ 30 minute.
  • Separăm un gălbenuș de ou și amestecăm cu puțină apă.
  • Cu o pensulă ungem partea de sus a cozonacului cu gălbenușul de ou.
  • Încingem cuptorul la 190 de grade și lăsăm timp de 15 de minute, apoi scădem temperatura la 170 de grade pentru încă 25 de minute.
  • Scoatem cozonacul de la cuptor și lăsăm să se răcească.
  • Scoatem crema patissiere de la frigider și o dăm puțin în blender.
  • Punem pe farfurie felii de cozonac și ornăm cu cremă.
Facebook