Balotină cu ciuperci

Chef: Nicolai

Categorie: Fel Principal

Rulada din carne albă de curcan și umplutură de ciuperci se potrivește parcă cel mai bine în weekend cu o garnitură de cartofi rumeniți și bacon.

Număr de porții

2-4
porții

Timp de preparare

60
min

Complexitate


mediu

Ingrediente:

  • O pulpă superioară de curcan (150 g/ persoană)
  • 50 g/ persoană bacon nefeliat
  • 2 ciuperci/ persoană
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de smântână
  • 1 cartof mediu/ persoană
  • 50 mL vin alb
  • O legatură de pătrunjel
  • Ulei de măsline
  • Rozmarin
  • Sare, piper

Mod de preparare:

Mod preparare:

  • Punem apa la fiert în 2 oale diferite, una pentru balotină, cealaltă pentru cartofi.
  • Punem cartofii cu tot cu coajă la fiert, în apă cu sare, când apa este încă rece.
  • Cât timp fierb cartofii, pregătim umplutura pentru ruladă.
  • Tocăm 2 cepe.
  • Curățăm usturoiul, îl presăm cu cuțitul, apoi îl tocăm mărunt.
  • Într-o tigaie cu puțin ulei de măsline călim ceapa și usturoiul.
  • Tăiem ciupercile în sferturi, cu tot cu picior, apoi le punem și pe ele în tigaie.
  • Condimentăm cu sare și piper și turnăm puțin vin alb, pentru aromă.
  • Tăiem baconul pe lungime în felii a cate 1 cm grosime, apoi în bucățele tot de 1 cm grosime
  • Când ciupercile sunt gata, luăm tigaia de pe foc și le lăsăm să se odihnească.
  • Tocăm o legătură de pătrunjel, mai precis frunzele, iar codițele le putem păstra pentru o supă.
  • Punem patrunjelul peste ciuperci și le mai lăsăm deoparte aprox. 5 minute, apoi le mixăm în blender.
  • Tăiem pulpa de curcan astfel încât să obținem 2 bucăți subtiri, însă destul de late încât să le putem rula. Folosim pulpă superioară de curcan pentru că avem texturi și gusturi diferite într-o singură bucată de carne, iar acestea sunt potentate de aromele combinate în umplutură.
  • Asezam fiecare bucată de carne de curcan pe o folie de plastic.
  • Punem amestecul de ciuperci în blender și îl mixăm bine.
  • Adăugăm smântână grasă.
  • Mixăm în continuare până obținem o pastă omogenă și consistentă. Dacă amestecul este prea lichid, atunci îl punem puțin într-o tigaie la foc mare și amestecăm cu grijă să nu se lipească, până se îngroașă. Lăsăm umplutura de ciuperci să se răcească.
  • Condimentăm carnea cu sare și piper.
  • Cu o linguriță punem umplutura de ciuperci pe carnea de curcan.
  • Cu ajutorul foliei de plastic, rulăm carnea fără să presăm, apoi fixăm bine folia să fim siguri că nu se desprinde în timpul fierberii.
  • Punem balotinele în apă la fiert timp de max. 20 min.
  • Scoatem cartofii din oală și îi lăsăm pe un șervețel, să absoarbă surplusul de apă.
  • Într-o tigaie punem puțin ulei de măsline, apoi adăugăm baconul și îl lăsăm timp de 1-2 min. fără să îl deranjăm. Așa va prinde o culoare frumoasă. Îl intoarcem pe toate părțile, să se coloreze uniform.
  • Cartofii, cu tot cu coajă, îi tăiem în 8 și, cât sunt încă fierbinți, îi punem în tigaie, peste bacon.
  • Condimentăm cu sare, piper și rozmarin.
  • Îi lăsăm aprox. 4-5 min. în tigaie la foc mare, să se îmbine aromele, până ce cartofii prind puțină crustă.
  • Când au trecut cele 20 de min., scoatem balotina și îndepărtăm folia de plastic.
  • Prăjim puțin balotina în tigaie, până se rumenește.
  • Condimentăm cu sare și piper, apoi suntem gata pentru servit.
  • Asezam cartofii cu bacon pe o farfurie.
  • Tăiem balotina în două, pe oblic, și o așezăm peste cartofi.
  • Decorăm cu o crenguță de rozmarin.
Facebook