Vacanțe în România

Autor: Raluca Mureșan

Vara este deja aici, sfârșiturile de săptămână sunt din ce în ce mai frumoase, cu vreme bună și zile tot mai lungi pentru a te bucura de o mică plecare, la doar câteva ore distanță, dar care sa fie precum o vacanță adevărată, în care să descoperi un loc nou, să îl admiri, să guști o mâncare delicioasă, să afli din tradițiile locului și îndeletnicirile celor ce își duc veacul acolo de ani și ani și să te bucuri de bogățiile neprețuite lăsate de istorie.

 

Un weekend autentic #deRomânia este rețeta ideală, care îmbină cele mai importante părți ale unei mini-vacanțe: noutate – destinație pe care încă n-ai descoperit-o sau pe care încă n-ai vizitat-o sau pe care îți dorești s-o revezi, după mulți ani în care n-ai mai ajuns pe acolo, natura – fiecare dintre zonele României se bucura de o natura generoasă, cu peisaje minunate, cu forme de relief diverse și te invită la plimbări și contemplări, gastronomie – fiecare calatorie trebuie să aibă ceva bun de mâncare, gătit ca la mama acasă, stropit cu un vin bun sau niște pălincă, pentru o desfătare completă, istorie și tradiții – partea culturală un alt factor bogat și interesant, prin care decoperim și mai profund o zonă a României și o apreciem și mai mult.

 

Pentru a te bucura de weekend-uri deosebite, am câteva sugestii de zone extraordinare ale României, pregătite să își primească oaspeții în orice perioadă a anului și să îi omenească în felul autentic românesc, cu multă căldură sufletească, cu mult drag, simplitate și originalitate. Sunt zone diferite ale României, dar pe care dorința de a da mai departe din tradiții, obiceiuri și povești, vi le recomand cu inima deschisă.

 


Maramureș
– nordul țării are una dintre cele mai bine păstrate tradiții și își invita oaspeții la sărbătorile religioase cele mai importante, prilej cu care toți locuitorii satelor se gătesc și merg la slujbă, prepară bucate delicioase și se întrec în prăjituri și dulciuri pentru copii, își aranjează casele și își pun la punct gospodăriile. Costumele populare maramureșene sunt printre cele mai frumoase din întrega țară, viu colorate, brodate cu flori și motive tradiționale și sunt o mândrie locală. Un sfârșit de săptămână petrecut aici vă duce într-o călătorie în timp, într-o comunitate străveche unde toți locuitorii satului se cunosc și muncesc împreună, petrec și se bucură de viața simplă, dar plină de binecuvântări.

 


Mărginimea Sibiului
– Satele din apropierea Sibiului sunt o destinație ideală pentru agroturism, pentru un trai lent, autentic, simplu și în relație strânsă cu natura. Zona de deal, cu primăveri răcoroase și veri blânde, cu izvoare și pârâuri repezi, într-o acustică spectaculoasă, cu multă natură și o bogată listă de activități pentru un sfârșit de săptămână petrecut aici. Casele localnicilor au fost transformate în pensiuni, acolo unde își așteaptă vizitatorii și pentru care gătesc felurile bucate precum doar bunica le mai făcea. Vizite la muzee de icoane pe sticlă sau la stâne tradiționale, plimbări prin natură sau călărit, povești spuse de gazde despre familii și întâmplări istorice și multă liniște și relaxare – acestea sunt doar câteva dintre motivele unei mici vacanțe de câteva zile în această zonă.

 


Delta Dunării
– a doua cea mai importantă rezervație a biosferei, după Marea Barieră de Corali și una dintre cele mai frumoase zone ale României este întâlnirea dintre Dunăre și Mare, zona cea mai tânără a Europei, cu lacuri și sate izolate, cu populații profund tradiționale, cu multă mâncare din pește și apusuri de soare care te lasă fără cuvinte. Un weekend autentic în Delta Dunării trebuie să cuprindă o cazare tradițională, fie la pensiuni sau case particulare, plimbări nenumărate cu barca, vizite în Sfântu Gheorghe, Sulina sau la Pădurea Letea și multă contemplare a naturii ce trebuie ocrotită. Sigur, să nu cumva să lipsească ciorba de pește sau vinul dobrogean!