Vacanță la țară

Autor: Raluca Mureșan

Tradiția de România este o bogăție de neprețuit pe care o avem și care reprezintă însăși identitatea noastră. Fie că ne referim la obiceiurile pe care le-am învățat în familie, dansuri populare, credințe și superstiții, fie că vorbim de mâncare, sărbători, muzică, artă sau îmbrăcăminte și obiecte de decor, toate poartă o mică parte a tradiției și au în comun spiritul românesc.

Legătura cu natura, traducerea fenomenelor naturale pe înțelesul tuturor și adaptarea lor la obiceiurile de zi cu zi, interpretarea simbolurilor ca extensie a vieții sau celebrarea dragostei și a roadelor pământului sunt motive care se întâlnesc cel mai des în artă tradițională, muzică populară și sunt trăite și înglobate vieții cotidiene, motive suficiente pentru a plănui un weekend sau chiar o vacanță de România prin care să redescoperi bucuriile simple românești.

Muzica populară vorbește despre îndeletnicirile oamenilor, despre munca pământului, greutatea obținerii roadelor, dar și bucuria bunăstării dată de hărnicie. La polul opus se află cei leneși, pedepsiți prin cuvinte de oamenii satului, care râd de ei. Un alt motiv des întâlnit esre avuția, care poate fi deopotrivă motiv de mulțumire sau de atragere a invidiei.

Motivul predilect al cântecelor populare rămâne dragostea, în toate formele ei – de la întâlnirea întâmplătoare a celor doi sortiți, la dragoste neîmpărtășită, la gelozie, căsătorie, amantlâc sau neîmplinire alături de cel sau cea dragă. În majoritatea cântecelor populare, motivul comunității este prezent, al mediului înconjurător – diferite flori sunt amintite, condrul care e martor al iubirii sau al deziluziei, recolta câmpului, motivul trecerii timpului, al vieții care își urmează parcursul cu bune și cu rele, motivul religios și cel al superstițiilor și practicilor păgâne.

Arta populară, în egală măsură, preia aceste motive și le adaptează diferitelor sale forme de expresie. Astfel că de la porțile de lemn sculptat care prezintă detalii despre familia ce locuiește acolo: poate originea familiei, îndeletnicirea, frica de Dumnezeu simbolizată prin simbolul crucii, figuri geometrice precum rombul – simbol al continuității, cercul – asemeni Soarelui, reprezentând ciclicitatea vieții, animalele de pe lângă casă, ca simbol al protecției familiei, dar și al bogăției, spicul de grâu reprezentând înstărirea familiei.

Obiectele de decor din casă sunt și acestea gândite în funcție de regiune de unde provin – vasele de ceramică își au motive specifice, culori sau forme diferite, covoarele respectă și ele coloristica zonei: de exemplu, zonele de munte au culori puternice cu decorațiuni roșii și maro, zonele de câmpie au adeseori grena, zonele de râu sau în apropierea mării celebrează cerul și apa prin albastru și argintiu, iar zonele agricole au auriu – culoarea bogăției grânelor sau frunze de viță de vie pentru zonele viticole. Uniunea om-natură este celebrată și adaptată vieții de zi cu zi: prosoape țesute, carpete pe pereți, vase de uz casnic, căni sau ulcioare.

Portul popular este unul dintre cele mai bune reprezentări ale fiecărui motiv enuțat mai sus și reunește, prin broderia extraordinară realizată manual, o întreagă lume a simbolurilor. Începând cu zona geografică de unde provine și influențele străine care se regăsesc în broderiile bogate, migăloase, deosebite, pe piept, pe spate sau pe mâneci și până la vârsta celei care o va purta. Se cuvine ca doar fetele tinere să aibă ii transparente, ușoare, viu colorate, femeile căsătorite optând pentru culori mai închise sau chiar neutre sau nonculori și motive mai discrete.

Simbolurile des întâlnite sunt, și în cazul portului popular asemănătoare celor folosite în gospodărie sau cântate, precum simbolul solar – sursa vieții, a căldurii, al belșugului, al ciclului vieții, simboluri florale sau vegetale – frumusețe, trăinicie, dragoste, înțelepciune, agricultură, belșug, prosperitate sau îndeletnicirea familiei sau a zonei, simburi geometrice – linia dreaptă e însăși viața, ascensiunea și continuitate, cercul e motivul vieții, rombul e infinitul.

Fiecare mic detaliu tradițional ascunde o poveste, o gamă de simboluri și cuprinde istoria locului de unde vine, o ușoară călătorie în timp, fiind parți ale unei foarte reușite vacanțe de România. Data viitoare când admirați un obiect de artă, o ie sau fredonați un cântec, fiți atenți la simbolistică, veți descoperi un limbaj nou, o lume nouă.