Superstiții de revelion, cum să începi anul ca să-ți meargă bine

Autor: Margot

Crezi, nu crezi în ele, superstițiile ne-au însoțit de când lumea, marcând mereu, prin diverse credințe populare, momente importante din viața noastră. Unul dintre aceste momente importante este chiar trecerea dintre ani, care nu a scăpat nici ea de asocierea cu tot felul de semne prevestitoare care anunță un an bun sau, dimpotrivă, unul nu foarte rodnic.

Cea mai des întâlnită în cultura noastră este cea legată de masa de Revelion, care trebuie să fie cât de poate de îmbelșugată, tocmai pentru a întâmpina noul an cu bogăție și a-l face să se simtă binevenit atunci când sosește.

Tocmai de aceea în casele tuturor masa de Revelion este și cea mai fastuoasă de peste an, plină de preparate și bucate speciale, moderne sau tradiționale. Tot de belșugul noului an este legată și superstiția conform căreia, dacă îți umpli unul dintre buzunare cu bani la miezul-nopții, vei avea bani tot timpul anului.

Ca să ai noroc în anul care vine, se zice din popor, trebuie să porți lenjerie de culoare roșie în noaptea dintre ani. Ca să nu ai pagubă, ești îndemnat să-ți pui totul în ordine înainte să bată gongul de 12 noaptea, să aranjezi toate lucrurile și să dai înapoi lucrurile pe care le-ai împrumutat, fie că e vorba de bani sau obiecte, tocmai ca să nu intri cu datorii în noul an.

În fine, multe din celelalte superstiții de Anul Nou sunt legate de buna-dispoziție și de o formă de zgomot. Să dai petarde și artificii, să cânță și să dansezi cu veselie, să zgudui zurgălăii strigând un plugușor, toate sunt forme diferite pentru credința populară care spune că noul an trebuie întâmpinat cu mult zgomot, pentru că acesta alungă spiritele rele și ghinionul.

Tot în același registru se înscrie și deschiderea sticlei de șampanie la miezul-nopții, care, pe lângă rolul ei festiv, produce și zgomot, invitând astfel norocul să ni se alăture în noul an.

Din punct de vedere culinar, superstițiile spun să mănânci pește în noaptea de Revelion, pentru ca doar așa vei trece lin prin anul care vine, fără greutăți, alunecând usor, ca un pește.

Nici cine-ți trece pragul imediat după miezul nopții nu este lipsit de importanță: se spune că dacă prima persoană care-ți pășește în casă este un bărbat, aceasta îți poartă noroc. Iar dacă intră și “cu plin”, adică ducând ceva în mâini, norocul va fi cu atât mai mare.

De treabă nu trebuie să-ți faci griji după atâtea pregătiri: superstițiile spun că în ziua de Anul Nou nu e bine să duci gunoiul, nici să speli vasele, pentru că așa “speli” sau “arunci” norocul. Și nu vrei asta!
Nu în ultimul rând, vorba din bătrâni pe care o auzi cel mai des poate e că “așa cum te prinde Anul Nou, așa o vei duce totul anul”. Așa că, pentru orice eventualitate, fie că iei în serios superstițiile sau nu, e bine ca Anul Nou să te prindă vesel, cu zâmbetul pe buze, râzând și bucurându-te alături de cei dragi.
Un lucru este sigur (și asta nu e superstiție!): Penny Market îți va fi alături, fără îndoială, și-n tot anul care vine!