Destinație de weekend: spectaculosul Transfăgărășan

Autor: Margot

În timp ce unii iau cu asalt plajele de la noi și de prin alte țări, pentru a se bucura de vară, alții aleg să scape de căldura orașelor profitând de răcoarea munților. Iar dacă nu ai decât weekendul la dispoziție pentru asta, o destinație grozavă poate fi chiar drumul de legendă care leagă Muntenia de Transilvania, străbătând Carpații: spectaculosul Transfăgărășan.

Impresionant prin măreția lui, Transfăgărășanul te seduce prin curbe misterioase, dincolo de care abia aștepți să vezi ce se ivește, te amețește, te face să trăiești bucuria de-scoperirii, transformându-se, fără îndoială, într-o experiență de neuitat, care merită trăită măcar o dată în viață. Mai ales pentru șoferi și cei pasionați de condus 🙂

Construit in anii ’70, în timpul regimului comunist, în scop strategico-militar, Trans-făgărășan a devenit astăzi o rută turistică, ce atrage anual deopotrivă români și străini însetați de aventură. Barajul de la Vidraru, Cetatea Poenari a lui Vlad Țepeș, Lacul Bâlea – doar câteva dintre opririle-cheie de pe Transfăgărășan, impresionează an de an turiștii porniți să străbată acest drum faimos.

Noi am pornit în acest tur într-o duminică, cu gândul că la final de weekend, când turiștii se întorc acasă, va fi mai puțin aglomerat. Ne-am înșelat: nu am luat în calcul turiștii străini veniți pe cont propriu sau în grupuri, cu mașinile sau pe motoare, cu selfie-stick-uri care să le imortalizeze aventura, cu stegulețe arborate cu mândrie, pentru ca partenerii de trafic să știe de unde vin.

În afara faptului că, așa cum aveam să aflăm stând de vorbă cu oameni de-ai locului, spir-itul lui Dracula încă atrage turiștii străini ca un magnet, drumul în sine a devenit și mai cu-noscut în întreaga lume în urmă cu câțiva ani când realizatorii celebrei emisiuni auto, Top Gear, au ales să filmeze o ediție specială chiar pe Transfăgărășan, în România. Uimit de itinerariul parcurs, expertul Top Gear, Jeremy Clarkson, a declarat pe finalul emisiunii că Transfăgărășan este “the best road in the world” și, sincer, doar străbătându-l vei înțelege exact de ce a fost atât de impresionat.

Iar cei de la Top Gear nu au fost singurii atrași de frumusețea acestui drum. Chiar cu puțin timp înainte ca și noi să ne aventurăm pe serpentinele Transfăgărășanului, am aflat că o marcă premium de automobile trecuse pe acolo alegând să filmeze cel mai recent spot publicitar pentru una dintre cele mai scumpe mașini din lume chiar la noi în țară.

O alegere cum nu se poate mai potrivită, având în vedere că și Transfăgărășanul deține câteva “titluri” (un adevărat campion de România!): are o lungime de 90 km și se află la o altitudine de 2042m, este al doilea cea mai înalt drum național dupa Transalpina. De altfel, dacă o să-l străbați, vei avea ocazia ca înainte de Bâlea să treci prin cel mai lung tunel din țară (884 m) – o porțiune în care trebuie însă să te înarmezi cu ceva răbdare din cauza aglomerației care se creează.

Vremea ceva mai capricioasă la acea altitudine de două mii de metri face ca Trans-făgărășanul să nu fie deschis pentru turiști decât câteva luni pe an – e bine să profiți de acest lucru, în special în timpul verii, când cu siguranță vei găsi aerul de acolo mult mai respirabil decât canicula din oraș. La final, poți continua aventura pe Transalpina sau, așa cum am făcut noi, pe Valea Oltului – ambele trasee te întâmpină cu peisaje superbe menite parcă să te răsplătească pentru că ai ales (cu inima) să fii călător de România.