Cum se sărbătorește Craciunul în alte țări

Autor: Margot

Crăciunul este o sărbătoare importantă pentru toate țările care îl celebrează, așa că nu e de mirare că fiecare a dezvoltat obiceiuri și tradiții proprii pentru a marca așa cum se cuvinte acest timp magic din an.

În general, peste tot în lume Crăciunul este un moment special, în care se reunește întreaga familie la masă, pentru a împodobi bradul și a-l aștepta pe Moșul generos care aduce cadouri. În afară de acest ritual însă, fiecare țară are felul ei de a sărbători, așa că haideți să descoperim care sunt obiceiurile festive ale diferitelor popoare ale lumii.

În Franța, spre exemplu, masa de Craciun este compusă din doar câteva elemente, însă toate speciale. Foie gras-ul, platoul de fructe de mare (cu stridii, creveți sau chiar homar) și “buche de Noel”, prăjitura lor specifică, nu lipsesc de la masa festivă.

De la familie la familie, pentru felul principal se pregătește curcan, gâscă, clapon sau pui. Moș Crăciun, la francezi, poartă numele de “Père Noël”, Tata Crăciun.

În America, de Crăciun se pregătește curcan sau porc, alături de cartofi și sos de merișoare. În noaptea de Ajun, copiii pregătesc împreună cu părinții lor biscuiți, pe care le îi lasă lângă șemineu, lângă un pahar de lapte.

Se crede că Moș Crăciun vine, ca și la noi, pe horn, așa că aceasta este o tradiție de a-l întâmpina cum se cuvine pe Moș și de a-l ajuta să prindă puteri în călătoria lui imensă din acea noapte, pentru a putea aduce cadouri tuturor copiilor. Bradul împodobit și colindele de Crăciun sunt și ele o parte importantă de Crăciun pentru a intra în “spiritul de sărbătoare”.

În Australia, situată în cealaltă emisferă, Crăciunul este sărbătorit la începutul… verii, așa că nici urma de zăpadă și derdelușuri. Cu toate acestea, luminițele, coronițele și decorațiunile nu lipsesc din casele și din grădinile oamenilor.

Cum copiii se bucură atunci de vacanța de vară, entuziasmul este cu atât mai mare atunci când deschid cadourile primite de la Moș Crăciun. Masa festivă este și ea adecvată sezonului, având la bază pește și fructe de mare sau un barbeque ținut în curtea casei, în aer liber.

În America de Sud, datorită climei, mai rar se împodobesc brazi, pentru că nu cresc atât de mult acolo. Însă cadourile nu lipsesc, chiar dacă ele nu sunt aduse de Moș Crăciun, ci de Sfântul Nicolae. Masa este și ea bogată în bunătăți specifice locului.

În Venezuela, spre exemplu, se umplu foi de banan cu un amestec de carne, apoi se împachetează și se fierb. Se crede și acolo, ca și la noi, ca trebuie să te înnoiești cu ceva de Crăciun, de obicei haine noi, pentru că acest lucru îți poartă noroc.

În Japonia, Crăciunul este mai mult o sărbătoare importată decât una religioasă, așa că celebrarea ei este relativ nouă. Cadourile, partea cea mai plăcută a Crăciunului, nu lipsesc, nici decorațiunile. Puiul prăjit și tortul sunt două dintre elementele culinare care marchează Crăciunul la japonezi, unde această sărbătoare este mai mult un timp al cuplurilor decât al familiei adunate în jurul mesei.

În Madagascar, Crăciunul, de obicei un timp al troienelor, este unul foarte însorit, iar vremea deosebit de călduroasă. Toate decorațiunile care fac din Crăciun o sărbătoare magică sunt păstrate însă, iar oamenii obișnuiesc să meargă la slujbe, atât în noaptea de ajun, cât și in ziua de Crăciun, unde copiii cântă colinde și primesc în schimb dulciuri.

Ca și la noi, familiile se strâng în jurul mesei, unde se bucură de pui sau porc, acompaniate de obicei de garnitură de orez, urmate de prăjituri sau tort. Pentru că se găsesc din belșug, fructe proaspete precum lychees se regăsesc și ele pe masa de Crăciun.

În toate colțurile lumii, indiferent de obiceiurile care îl însoțesc, Craciunul este un timp special, al generozității, al dragostei și al bucuriei. Un timp care ne reamintește să fim întotdeauna mai buni, mai iertători și mai atenți la cei din jurul nostru.

Crăciun fericit, oriunde în lume v-ați afla!