Cum să pregătești o petrecere reușită

Autor: Margot

Începe sezonul festiv, cel în care petrecerile și momentele de sărbătoare sunt atât de așteptate de toată lumea. Fie că vorbim despre invitați din familie sau de prieteni și cunoscuți care îți trec pragul, îți dorești, desigur, ca ei să petreacă alaturi de tine clipe frumoase și să plece cu amintiri de neuitat. Chiar dacă fiecare gazdă are stilul ei de a-și primi oaspeții, există câteva lucruri de care se poate ține cont în organizarea unei petreceri reușite, care să te ajute să fii gata cu totul la timp, pentru ca tu și invitații să nu mai aveți decât o singură “grijă”: aceea de a va simți bine!
Iată mai jos câteva idei.

PLANIFICĂ TOTUL DIN TIMP

Daca începi să te gândești fie și cu câteva zile înainte la idei despre ce ai vrea să faci și cum ai vrea să se desfășoare petrecerea, te va ajuta foarte mult să pregătești totul și vei evita stresul pregătirilor de ultim moment, în care, vorba unei zicale, “graba poate strica treaba”.
Nu trebuie să fie o planificare minuțioasă, dar poți să iei în calcul, în linii mari, câte persoane urmează să ai la masă, ce fel de oameni sunt și ce preferințe culinare au, dacă au alergii sau intoleranțe la anumite ingrediente, nu în ultimul rând, ce buget ai la dispoziție pentru reuniunea pe care o planifici. Toate aceste lucruri te vor ajuta să îți faci câteva idei despre preparatele pe care le-ai putea aborda la masa pe care o pregătești și despre cum ai vrea să se desfășoare petrecerea. Fă o lista cu ideile și apoi alege din ea pe cele mai potrivite, în funcție și de momentul zilei sau de cât timp te aștepți să dureze.
Pentru o întâlnire relaxată între prieteni, la un pahar de vin, de exemplu, vei pregăti un cu totul alt meniu decât pentru, să spunem, o petrecere de Revelion, unde petreci alături de invitați toată noaptea.

FĂ-ȚI O LISTĂ DE CUMPĂRĂTURI

După ce ai decis ce vrei să gătești, este foarte util să stabilești de ce ingrediente ai nevoie pentru fiecare preparat și să îți faci o listă de cumpărături. Astfel, vei evita acele momente în care te apuci de treabă și îți dai seama că-ți lipsește ceva, te întrerupi din pregătire și te îmbraci să ieși ca să iei cele necesare. Cu o listă de cumpărături bine pusă la punct, pregătirile merg strună – mergi cu ea la Penny Market și astfel te vei asigura că ai tot ce-ți trebuie pentru petrecerea pe care o pregătești. În plus, în timp ce-ți faci cumpărăturile, echipa de la Penny FM te va ajuta să intri deja în atmosfera de sărbătoare cu muzică bună și multă energie pozitivă. Cât despre inspirație, ai mereu la dispoziție retele de aici!

PREGĂTEȘTE DINAINTE CE POȚI

După cum ai observat deja, organizarea este foarte importantă. Un lucru pe care poți să îl faci este să vezi ce poți pregăti dinainte și ce trebuie să lași pe ultimul moment. Sunt preparate care rezistă în timp sau a căror pregătire e mai elaborată – e bine să le poți face în avans și să le depozitezi în frigider, sunt altele cu un timp de preparare mai scurt sau care trebuie servite cât mai fresh – pe acelea le poți pregăti chiar înainte de sosirea invitaților.
Ideea este, pe de o parte, să servești în mod evident toate preparatele în starea lor optimă, iar pe de altă parte, să nu înghesuiești toate pregătirile în ultima clipă, iar atunci când începe evenimentul așteptat, tu să nu mai ai energia să te bucuri de el pentru că ai risipit-o pe toată muncind. Ca în toate, echilibrul este cheia, iar dacă ai nevoie de un ajutor de nădejde, la Penny Market găsești și idei de produse cu care să salvezi și timp, și efort.
Preferatele mele sunt cele din gama Selection, le-ai încercat?
NU UITA DE BĂUTURI

Esențial, nu? Doar e petrecere! Și cea mai bună modalitate de a pune în valoare felurile pe care le-ai pregătit este să le asociezi cu băuturile potrivite. Dincolo de mâncare însă, încearcă, pe cât posibil, să iei în calcul și gusturile și preferințele invitaților pe care îi aștepți, astfel încât fiecare să se poată bucura de ceva. Păstrează fiecare băutură la temperatura potrivită (nu uita să pui șampania la rece!).
Dacă știi că cineva nu bea alcool, încearcă să pregătești și o mică selecție de sucuri și apă. Dacă știi că cineva e iubitor de vin, nu-l servi cu bere, s-ar putea să nu se simtă neapărat în largul lui – și invers. Ideea e ca toată lumea să se simtă bine!

MUZICA ȘI VESELIA, CĂ AȘA E-N ROMÂNIA

În funcție de tipul de eveniment pe care îl organizezi, că e zi de naștere, o seară cu prieteni pe care nu i-ai mai văzut de mult sau o sărbătoare în toată regula, precum noaptea dintre ani, tu știi cel mai bine ce fel de muzică se potrivește.
Alege ceva antrenant și energic, în stilul muzical adecvat, care să-i facă pe invitați să se ridice de pe scaune și să-i îndemne la dans. Sau poate, dimpotrivă, poți să alegi ceva relaxant, în surdină, pentru a favoriza conversația între prieteni care au să-și spună atâtea și atâtea povești! Cu siguranță, ce nu ne lipsește nouă, românilor, de la orice petrecere este… veselia!