Tort de cartofi dulci cu rodie și fistic

Chef: Margot

Categorie: Desert

Nouă, românilor, ne place să găsim mereu motive de sărbătoare. Și pentru că suntem speciali, vă propun să încercăm și un tort special!

Număr de porții

6
porții

Timp de preparare

40
min

Complexitate


ușor

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 1 praf de sare
  • 200 g de zahăr
  • 150 g de ulei
  • 100 ml de lapte
  • 300 g de faină
  • 8 g de praf de copt
  • un praf de scorțișoară
  • un praf de nucșoară
  • semințele unei păstăi de vanilie
  • coajă de lămâie rasă
  • 270g de cartofi dulci, curățați și răzuiți
  • 30g fistic
  • 250 g de mascarpone (1 cutie)
  • 30-50 g zahăr pudră
  • coajă de lămâie rasă
  • semințele de la o rodie (pentru decor)
  • 30 g fistic (pentru decor)

Mod de preparare:

  • Curățăm cartofii dulci și îi dăm pe răzătoare.
  • Amestecăm făina cu praful de copt.
  • Pregătim o tavă anti-aderentă cu bază detașabilă.
  • Spargem, într-un bol de inox, 3 ouă pe care le batem cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm. Turnăm apoi, pe rând, uleiul, laptele și făina amestecată în prealabil cu praful de copt și cernută direct în bol.
  • Aromatizăm compoziția cu o linguriță de scorțișoară, una de nucșoară, semințele unei păstăi de vanilie și coajă de lămâie rasă.
  • Adăugăm cartofii dulci dați pe răzătoare și fisticul.
  • Amestecăm totul cu o spatulă de silicon și transferăm compoziția într-o tavă anti-aderentă cu baza detașabilă. (Daca aveți o tavă obișnuită, nu uitați să o tapetați cu unt și faină înainte de a transfera compoziția de blat).
  • Trecem tava la cuptorul preîncălzit timp de 40 de minute la 170 de grade. După ce timpul s-a scurs, scoatem tava de la cuptor și facem testul scobitorii: înfigem în mijlocul blatului o scobitoare, iar dacă scobitoarea iese curată, blatul este perfect copt. Nu ne rămâne decât să-l lăsăm pe un grătar de bucătărie să se răcească în întregime.
  • Între timp, pregătim crema, amestecând într-un bol o cutie de mascarpone cu 30 – 50 g de zahăr pudră și coajă de lămâie rasă. Când blatul s-a răcit, turnăm crema peste blat și o întindem pe toată suprafața lui.
  • Decorăm tortul cu semințe de rodie și fistic, apoi îl trecem la frigider. Este unul dintre acele torturi care e irezistibil atunci când e gata, dar care devine și mai bun a doua zi.
Facebook