Sărbătorește românește de 1 Decembrie cu Margot și Nicolai

Iahnie de fasole și pită de mălai

Chef: Nicolai

Categorie: Fel Principal

Un preparat tradițional românesc, numai bun pentru a sărbători în familie weekendul prelungit de Ziua Națională, dar și pentru zilele friguroase de iarnă.

Număr de porții

6 - 8
porții

Timp de preparare

180
min

Complexitate


ridicat

Pâine cu busuioc

Chef: Margot

Categorie: Gustare

Pâinea delicioasă făcută în casă, capătă acum arome de sărbătoare cu busuioc și usturoi. O idee numai bună pentru 1 Decembrie – ziua tuturor românilor.

Număr de porții

2
porții

Timp de preparare

120
min

Complexitate


mediu

Ingrediente reţeta 1 :

  • 2 căni fasole albă (pentru iahnie)
  • 100g afumătură/ de persoană (pentru iahnie)
  • cârnați (pentru iahnie)
  • o ceapă (pentru iahnie)
  • un morcov (pentru iahnie)
  • 0,5L suc de roșii (pentru iahnie)
  • ulei (pentru iahnie)
  • boia iute (pentru iahnie)
  • foi de dafin (pentru iahnie)
  • o legătură pătrunjel (pentru iahnie)
  • cimbru uscat (pentru iahnie)
  • 2 căni de mălai (pentru pită)
  • 1 cană de făină (pentru pită)
  • 2 ouă (pentru pită)
  • praf de copt/Bicarbonat (pentru pită)
  • sare (pentru pită)
  • zahăr (pentru pită)
  • 2-3 linguri de ulei (pentru pită)
  • 400 mL kefir/ iaurt/ sana (pentru pită)

Mod de preparare:

  • Lăsăm fasolea la înmuiat în apă, timp de câteva ore, sau de pe-o zi pe alta.
  • Încingem cuptorul și începem cu pita de mălai.
  • Amestecăm mălaiul și făina, puțin zahăr și sare. Adăugăm un praf de copt.
  • Adăugăm 2 ouă, turnăm kefirul și puțin ulei. Compoziția trebuie să fie puțin mai moale, să fiarbă mălaiul. Mai adăugăm puțină apă și omogenizăm.
  • Ungem un vas din sticlă termorezistentă cu ulei. Turnăm compoziția în vas și lăsăm la cuptor cam 30 – 35 de minute, la 180 de grade.
  • Cât timp se coace pita de mălai, ne apucăm de iahnia de fasole.
  • Luăm un vas greu, un ceaun sau o oală din fontă, grea și stabilă. Punem ulei la încins.
  • Tăiem afumătura în bucăți mai măricele și o rumenim puțin în ulei.
  • Tocăm mărunt o ceapă. Curățăm un morcov și îl tocăm mărunt. Facem apoi o legătură din puțin cimbru, foi de dafin și pătrunjel verde.
  • Scoatem afumătura, iar în același ulei călim ceapa, așteptăm puțin, apoi adăugăm și morcovii. Scuturăm puțin în oală o legătură de cimbru uscat, pentru aromă. Adăugăm o lingură de boia și sucul de roșii.
  • Punem fasolea la fiert, condimentăm cu sare și piper, adăugăm legătura de verdețuri.
  • Completăm cu apă și lăsăm la foc mare, până fierbe. Apoi mai adăugăm puțină apă, scădem focul, punem capac și lăsăm să fiarbă. Ne mai uităm din când în când la ea, mai completăm cu apă dacă este nevoie, iar când ne apropiem de final, adăugăm și carnea.
  • În timp ce fierbe fasolea, și va fierbe cam o oră, scoatem pita din cuptor și o lăsăm să se mai odihnească.
  • Spre final, când fasolea este aproape gata, scoatem ierburile și adăugăm carnea.
  • Condimentăm cu piper proaspăt, cimbru, amestecăm și mai lăsăm puțin pe foc.
  • Tăiem pita bucăți mari și servim iahnia caldă.
Facebook

Ingrediente reţeta 2 :

  • 550 g făină
  • 350 ml apă
  • 1 pliculeț de drojdie (7g)
  • 15 g sare
  • 15 ml ulei
  • 1 linguriță de zahăr
  • câteva frunzulițe proaspete de busuioc

Mod de preparare:

  • Amestecăm apa, care trebuie să fie călduță, cu drojdia și zahărul și le lăsăm să stea 5-10 minute.
  • Adăugăm apoi făina, sarea, uleiul și frunzulițele de busuioc proaspăt, tocate mărunt. Frământăm până când se formează un aluat.
  • Lăsăm aluatul la dospit într-un loc cald până își dublează volumul (aproximativ o oră).
  • După ce timpul s-a scurs, modelăm pâinea în forma dorită. Noi am optat pentru o pâine spic de grâu și pentru o pâine clasică, rotundă.
  • Coacem pâinea la temperatură crescută (220 grade) până când se rumenește.
  • O idee pentru servirea pâinii rotunde este sa amestecăm puțin unt, cașcaval ras și usturoi mărunțit, să facem incizii în pâine pe orizontală și apoi pe verticală, să umplem spațiile astfel create cu amestecul de unt-cașcaval-usturoi și să dăm pâinea din nou la cuptor pentru 5 minute: untul și cașcavalul se vor topi, iar pâinea va deveni o gustare delicioasă!
Facebook