Ouă românești

Chef: Nicolai

Categorie: Mic dejun

Un preparat consistent, în care aromele se îmbină armonios.

Număr de porții

4
porții

Timp de preparare

45
min

Complexitate


mediu

Ingrediente:

  • 500 g bacon afumat
  • 50 g unt
  • 8 felii de pâine toast
  • O legătură de pătrunjel
  • 4 ouă
  • 4 ciuperci
  • 1 ceapă albă
  • 1 ceapă roșie
  • 3 căței de usturoi
  • 500 ml vin roșu
  • Oțet

Mod de preparare:

  • Intr-o oală mare punem apă multă la fiert.
  • Pregătim toate ingredientele: tăiem baconul bucățele, tocăm cipercile, tocăm o ceapă roșie.
  • Înt-o oală punem puțin ulei de măsline și unt moale și adăugăm întâi baconul, pentru că are grăsime multă. Lăsăm pe foc până se colorează puțin. Punem puțin piper proaspăt măcinat dar fără sare momentan, pentru că baconul este destul de sărat.
  • Adăugăm ceapa roșie, care aduce puțină dulceață mâncării.
  • Sfărâmăm ciupercile și le punem și pe ele în oală. Amestecăm.
  • Adăugăm și pătrunjelul tocat mărunt.
  • Stingem cu puțin vin roșu, turnat treptat, pe măsură ce scade, ca aroma să pătrundă bine în toate ingredientele. Mai amestecăm din când ân când.
  • Luăm 4 felii de pâine toast și le tăiem coaja. Apoi presăm feliile și le întindem bine cu făcălețul, până obținem fâșii subțiri.
  • Luăm puțin pătrunjel și îl tocăm cât de mărunt posibil.
  • Încingem cuptorul la 180 de grade.
  • Decupăm bucățile de pâine în formă de cerc, apoi le ungem cu o pensulă de silicon cu puțin unt moale. Apoi le trecem prin pătrunjelul tocat și le punem în tavă, pe hârtie pergament.
  • Punem hârtie pergament și peste pâinici, iar deasupra punem ca greutate și un capac, să nu crească. Lăsăm la cuptor cam 10 min, apoi luăm capacul și mai lăsăm puțin la cuptor, să se rumenească chipsurile de pâinică.
  • Într-o tigaie punem puțin ulei de măsline și prăjim celelalte 4 felii de pâine. Le rumenim pe ambele părți și când sunt gata le scoatem pe lervețele, să se scurgă suplusul de ulei.
  • Frecăm pâinea prăjită cu puțin usturoi.
  • Punem în apă 3-4 linguri de oțet, ca albușul să se coaguleze atunci când vom pune ouăle.
  • Curățăm o ceapă albă și scoatem miezul.
  • În aceeași tigaie punem un cub de unt și miezul de ceapă, să se coloreze puțin la foc mare.
  • Ne jucăm cu ceapa în tigaie să prindă aroma de unt caramelizat. Adăugăm puțină apă și mai lăsăm puțin să fiarbă în sos, până devine translucidă. Apoi scoatem ceapa din tigaie.
  • Între timp nu uităm să mai amestecăm în bacon și lăsăm pe foc până când mai rămâne doar puțin sos.
  • Spargem ouăle și le punem pe rând, întregi, într-un castronel. Când apa fierbe fără să clocotească tare, punem ouăle, pe rând, ușor, în apă. Albușul se va strânge datorită oțetului. Dacă avem grijă să îl turnăm încet, oul va rămâne întreg. Dacă mai e nevoie, îl direcționăm cu o lingură. Lăsăm să fiarbă cam 3 min.
  • Foarte important este ca ouăle să rămână moi și să fie fierbinți atunci când tăiem gălbenușul, ca acesta să curgă.
  • Când sunt gata ouăle, le scoatem cu grijă pe șervețele, să absoarbă surplusul de apă.
  • Montăm preparatul pe farfurie. Punem întâi pâinea prăjită, apoi baconul, în strat generos. Deasupra așezăm oul poșat, peste punem chipsul de pâinică, deasupra o bucată de ceapă și peste o frunză de pătrunjel. Presărăm puțin piper proaspăt măcinat și puțină sare pe ou. Tăiem gălbenușul și îl lăsăm să curgă peste bacon.
Facebook