Clătite cu ciuperci

Chef: Nicolai

Categorie: Antreuri

Un preparat gustos și consistent potrivit pentru diminețile târzii de weekend.

Număr de porții

4
porții

Timp de preparare

40
min

Complexitate


mediu

Ingrediente:

  • 8 ciuperci (câte 2 ciuperci de persoană)
  • 500g făină neagră, cât să lege compoziția
  • 50 ml lapte
  • 6 ouă - 2 pentru compoziția de clătite, apoi câte un ou de persoană
  • O mână de pătrunjel
  • 200 g șuncă feliată de pui (50g de persoană)
  • Ulei
  • Nucșoară
  • Oțet

Mod de preparare:

  • Amestecăm făina cu două ouă, condimentăm cu sare și piper, apoi amestecăm bine. Adăugăm treptat apă
  • Amestecăm puțin lapte cu puțină nucșoară, pentru aroma. Adăugăm laptele în aluatul pentru clătite și omogenizăm compoziția.
  • Punem și puțin ulei de floarea soarelui. Amestecăm și completăm cu apă până când compoziția este fluidă.
    Lăsăm puțin la rece.
  • Curățăm ciupercile, apoi le tăiem în bucăți mari. Punem ulei în tigaie, apoi adăugăm ciupercile, pe care le lăsăm în tigaie până când prind culoare.
    Condimentăm cu sare și piper, adăugăm și câteva frunze de pătrunjel.
  • Punem apa la fiert pentru ouăle românești, avem grijă să folosim un vas mai înalt, cu multă apă. Când fierbe apa adăugăm puțin oțet.
  • În tigaia încinsă punem și feliile de șuncă, doar cât să le încălzim puțin, apoi lăsăm deoparte.
  • Spargem ouăle pe rând, într-un castronel. Cu o lingură amestecăm în apă și facem un vârtej în care punem încet oul, astfel albușul se va strânge în jurul gălbenușului.
  • Lăsăm oul la fiert doar vreo 2 minute, cât să rămână moale. Scoatem apoi pe un prosop de hârtie, să absoarbă surplusul de apă. Repetăm cu fiecare ou în parte.
  • După ce a stat puțin la rece, scoatem aluatul de clătite din frigider. Mai adăugăm puțină apă, să fie lichidă compoziția, și amestecăm.
  • Punem puțin ulei în tigaia în care urmează să facem clătitele și îl lăsăm să se încingă. Luăm un șervețel și ungem cu ulei întreaga suprafață a tigăii. Turnăm compoziția în tigaie și pregătim clătitele.
  • La final, când clătita este gata, punem peste compoziția de ciuperci, adăugăm șunca tăiată feliuțe, punem un ou poșat deasupra și pătrunjel proaspăt.
  • Condimentăm cu sare și piper, punem un strop de ulei, apoi, cu vârful cuțitului, tăiem oul și lăsăm gălbenușul să curgă.
Facebook