Sărbătoare de România: Constantin și Elena

Autor:

Nu doar la noi în țară, ci în întreaga lume creștină, 21 mai e prilej de mare sărbătoare: sunt celebrați sfinții Constantin și Elena, cei care, potrivit istoriei, au avut un rol important în promovarea și recunoașterea creștinismului.

Constantin, împărat al Imperiului Roman în secolul al III-lea, a fost cel care, prin Edictul de la Milano, a transformat creștinismul în religie permisă de către stat și, astfel, creștinii nu au mai fost prigoniți, ci au fost liberi să-și onoreze credința. Legenda spune că într-o zi, în plină lumină, înaintea unei lupte pe care trebuia să o aibă, împăratul Constantin a văzut pe cer o cruce strălucitoare, pe care scria că acela este semnul care îl va ajuta să izbândească. În noaptea următoare, în vis, se spune că i s-a arătat chiar Isus, care l-a îndemnat să pună semnul crucii pe toate steagurile armatei sale, pentru ca soldații săi să fie protejați în focul bătăliei. În semn de recunoștință, Constantin, împreună cu mama sa, Elena, au promovat și mai mult creștinismul.

Mama lui, împărăteasa Elena, a rămas și ea în istorie ca o ferventă susținătoare a religiei. Despre ea se spune chiar că ar fi fost cea care a descoperit, în pelerinajul său în locurile sfinte, crucea pe care ar fi fost răstignit Isus.

Dincolo de simbolistica religioasă, numele de Constantin și Elena vin încărcate cu semnificații puternice pentru cei care le poartă. Prenumele de Constantin provine din limba latină, de la “constantis”, care înseamnă constant, neschimbător, statornic. Este un nume menit să aducă hotărâre și putere celui care îl poartă. Și prenumele de Elena provine tot din latină, de la „helane”, care însemna “făclie”. Focul, element primordial, este și el încărcat de putere și strălucire, așa că Elena nu poate fi decât un prenume cu semnificații pozitive pentru cele care îl poartă.

La noi, ziua de 21 mai aduce cu sine sărbătorirea onomasticii a peste 1,7 milioane de români, așa că putem vorbi despre o adevărată #SărbătoareDeRomania! La mulți ani, Elene și Constantini!