Dragobetele: iubirea în stil românesc

Autor: Margot

În ultimii ani, lumea întreagă se umple de inimioare și declarații de dragoste în jurul zilei de 14 februarie, când are loc sărbătoarea americană a Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiților. Astăzi, sărbătoarea este adoptată cu deschidere de multe țări, chiar și de România. În cultura românească însă, există din moși-strămoși și o versiune autohtonă a Zilei Îndrăgostiților, caracteristică felului nostru românesc de a… iubi.

Dragobetele este o figură importantă în cultura noastră populară, fiind adesea identificat cu personaje precum Eros sau Cupidon, un fel de zeu românesc al iubirii. La fel ca ceilalți doi, și Dragobetele este zugrăvit ca un tânăr frumos și puternic, atrăgător, fiu al babei Dochia. Sărbătoarea Dragobetelui, al cărui nume este strâns legat de ideea de dragoste, este sărbătorită pe tărâm românesc pe 24 februarie și reprezintă o invocare și o preîntâmpinare a primăverii, momentul în care natura revine la viață.

Ca în cazul tuturor sărbătorilor importante de pe la noi, și Dragobetele este marcat de tradiții specifice, care diferă ușor de la zonă la zonă. Cel mai des întâlnit obicei este acela ca fetele și băieții tineri să se îmbrace în haine de sărbătoare și să iasă pe câmp sau în pădure, întâmpinând primăvara. La ora prânzului, fetele fug înapoi spre sat, iar băieții încearcă să le prindă. Este, de fapt, un pretext ca fiecare să-și urmărască aleasa și să o poată săruta în văzul lumii, conform tradiției, dacă reușește să o prindă. De aici și expresia “Dragobetele sărută fetele”. Sărutul tinerilor din acea zi însă nu reprezintă o joacă, ci un legământ puternic.

Dacă fiecare popor are stilul său unic în a sărbători, atunci al nostru e cu siguranță unul pătimaș, exaltat. Trăim totul foarte intens, ne implicăm total, iar când simțim nevoia să o exprimăm, iubirea devine sursă de inspirație pentru cântece, poeme, scrieri și cărți celebre.

Indiferent când alegi să sărbătorești, în stil modern, pe 14 februarie, sau în stil tradițional, pe 24, nu uita că iubirea merită celebrată în fiecare zi, în tot restul anului!